Webinar-serie: Duurzaam archiveren

Datum:
dinsdag 8, 15 en 22 oktober 2019 - 15:00 - 16:00 uur
Onderwerp:
Van dossiervorming tot preservatie
Kosten
Gratis
Locatie
Online

In de maand oktober houden wij een webinar serie over het thema duurzaam archiveren. 

Van dossiervorming tot preservatie

Informatie is een belangrijk middel om processen en zaken snel en efficiënt af te handelen en ook essentieel in het realiseren van een goede dienstverlening naar burgers en bedrijven.

Daarmee ontstaat de uitdaging om al die informatie duurzaam en verantwoord te archiveren en toegankelijk te houden. Dat geldt voor zowel archiefvorming als archiefbeheer.

In een serie van webinars gaan we in op de uitdagingen en oplossingen om te komen van dossiervorming tot preservatie van informatie:

Deel 1: Van dossiervorming tot duurzaam archief

Medewerkers krijgen te maken met steeds meer verantwoordelijkheden. Verantwoordelijkheid met betrekking tot het snel, efficiënt en volledig afhandelen en registreren van taken en informatie. Daarnaast vraagt de burger ook steeds meer om (vroegtijdig) juist geïnformeerd te worden over de status van zijn aanvraag.

Overzicht behouden en het compleet maken (en compleet houden) van een digitaal dossier wordt dus steeds belangrijker. Naast een goede en volledige dossiervorming is het van belang om dossiers duurzaam te bewaren. Toegankelijkheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van (overheids)informatie dient gewaarborgd te blijven.

Max_SaldenIn deel 1 van de webinar serie zal Max Salden in gaan op deze uitdagingen voor zowel de behandelaar als de archief medewerker. We laten zien hoe onze oplossing Corsa/Zaakgericht Archiveren organisaties helpt om overzicht te behouden, dossiers compleet te maken en duurzame archief vorming ondersteund.

Wanneer: dinsdag 8 oktober - 15:00 - 16:00

Deel 2: Van decentraal naar een centraal duurzaam archief

Als alle documenten en procesinformatie in één systeem opgeslagen worden, dan is de archieffunctie eenvoudig te borgen zou je zeggen. Maar helaas is het niet realistisch om alle processen in één systeem onder te brengen. Er bestaat namelijk geen systeem dat alle behoeften van een organisatie dekt. De medewerker werkt met de applicatie die het beste bij zijn of haar werkzaamheden past.

Voor het managen van het archief, dat ook nog moet voldoen aan wet- en regelgeving, brengt het wat uitdagingen met zich mee. Zaaksystemen en taakspecifieke applicaties zijn hier echter niet voor gemaakt. De meeste zaaksystemen bieden slechts beperkte mogelijkheden tot metadatering en richten zich op informatie rondom het proces of zaak.

Sanne_HoefsIn deel 2 van de webinar serie zal Sanne Hoefs in gaan op deze problematiek en laten we zien welke oplossingen wij bieden om dossiers uit zaaksystemen en andere taakspecifieke applicaties duurzaam te archiveren.

Wanneer: dinsdag 15 oktober - 15:00 - 16:00

Deel 3: Van een centraal duurzaam archief naar een e-depot

Binnen de publieke sector (m.n. centrale en regionale overheden) is er een toenemende noodzaak voor archiefoplossingen voor digitaal gecreëerde of gedigitaliseerde en archiefwaardige stukken.

Max_SaldenIn het laatste deel van de webinar serie zal Max Salden in gaan op overdragen en de uitdagingen die er zijn bij het bevragen van reeds overgedragen dossiers. We laten zien hoe eenvoudig het is om dossiers vanuit Corsa over te dragen naar verschillende e-Depot voorzieningen.

Wanneer: dinsdag 22 oktober - 15:00 - 16:00

Voor wie is dit webinar bedoeld?

Dit webinar is interessant voor informatiemanagers, applicatie beheerders, DIV/Archief medewekers en gebruikers van informatiesystemen.

Zo volgt u de webinars

U volgt de webinars eenvoudig vanuit uw eigen stoel. Meld uzelf aan via het formulier op deze pagina. U kunt zich aanmelden voor één of meerdere webinars uit de serie.

Na uw aanmelding ontvangt u een email met informatie hoe u het webinar kan bekijken. Het enige wat u nodig heeft, is een werkende internetverbinding en de mogelijkheid om geluid af te spelen op uw computer. Er is geen installatie van een applicatie nodig. Schrijf u snel in via onderstaande inschrijfknop.

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!